В началото на миналата седмица Международната автомобилна федерация (ФИА) обяви анализите от финансовите отчети на отборите във Формула 1 за 2021 година. От тях стана ясно, че Ред Бул е нарушил тавана на бюджетите, който за миналия сезон бе 145 милиона щатски долара.

Престъпването на "биковете“ е минимално, под 5%, което значи, че отборът най-вероятно няма да получи голямо наказание, но това не е невъзможно. Голяма част от съперниците на Ред Бул настояват за тежки санкции, за да бъде ясно, че нарушения на финансовите правила няма да се толерират. 

В навечерието на уикенда за Гран При на САЩ излезе информация, че водачите при конструкторите тази година все още водят преговори с ФИА за така нареченото "споразумение за приемане на нарушението“. Наличието на такова споразумение означава, че съставът признава вината си и ще понесе съответните последствия. 

От Ред Бул са категорични все пак, че са спазили рамката от 145 милиона долара, което подсказва, че до такава договорка едва ли ще се стигне. Ако това се случи, тогава казусът минава в ръцете на Комисията, която отговаря за спазването на тавана на бюджетите.

Ръководителят на Ред Бул Кристиан Хорнер ще вземе участие в официалната петъчна пресконференция по време на уикенда в Остин, където се очаква да даде повече яснота за въпросителните около разходите на "биковете“ през миналата година.

Една от спекулациите е, че отборът е попаднал в някои от капаните на финансовите правила, които постоянно се обновяват с различни бюлетини, които не се публикуват в официалния сайт на ФИА и не са достъпни за широката публика. Вероятно проблемите на Ред Бул са свързани с кетъринга във фабриката и на пистата, с таксуването на някои неизползвани резервни части както и със заплатите на служители, които са били в болничен.