Швейцарската прокуратура подаде жалба срещу решението на Федералния наказателен съд на Швейцария да оправдае бившия президент на Международната футболна федерация (ФИФА) Йозеф Блатер и бившия шеф на Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) Мишел Платини по дело случай на измама и корупция, съобщава АФП.

На 8 юли Федералният наказателен съд на Швейцария оправда Блатер и Платини по делото за измама и корупция, като не удовлетвори искането на прокуратурата, която поиска 1 година и 8 месеца лишаване от свобода условно за бившите функционери. АФП съобщава, че прокурорът е подал жалба до Апелативния съд на Федералния наказателен съд на Швейцария и е поискал пълната отмяна на решението на първоинстанционния съд.

На 2 ноември 2021 г. Блатер и Платини бяха обвинени от Швейцарската федерална прокуратура във връзка с незаконното плащане от ФИФА на 2 милиона швейцарски франка (около 2,2 милиона долара) в полза на Платини. Те също бяха обвинени в измама, злоупотреба с доверие и лошо управление.

От 1998 до 2002 г. Платини работи като консултант на Блатер, който тогава беше президент на ФИФА. Получавал е годишно възнаграждение от 300 000 швейцарски франка. В документа на прокуратурата се посочва, че "повече от 8 години след дейността си като консултант той е декларирал наличието на дълг от 2 милиона франка". Беше отбелязано, че с помощта на Блатер съответните плащания са извършени в началото на 2011 г. Доказателствата, събрани от федералната прокуратура, засилиха подозрението, че това "плащане е извършено без основание“. Следователно прокуратурата заключи, че Блатер и Платини са извършили престъпления.

Блатер е на 86 години и беше начело на ФИФА от 1998 до 2015 г. Швейцарецът беше наказан от футбола за осем години през 2015 г. заради прехвърлянето на 2 милиона швейцарски франка на Платини. През февруари 2016 г. Апелативният комитет на ФИФА намали този период на шест години. През 2021 г. Блатер беше отстранен за още 6 години и 8 месеца заради различни нарушения на етичния кодекс на ФИФА.

Платини, 67-годишен, в края на 2015 г., французинът, който също беше вицепрезидент на ФИФА, беше отстранен от футболни дейности за осем години, по-късно Апелативната комисия на ФИФА намали този период на шест години. След като длъжностното лице подаде жалба до Спортния арбитражен съд (CAS), срокът беше намален на четири години.