Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах бе категоричен, че ръководената от него организация не препоръчва допускането на руски и беларуски спортисти в състезания. Той побърза обаче да уточни, че осъществяването на подобен ход е много труден за осъществяване поради ред фактори.

Бах говори пред Генералната асамблея на Асоциацията на националните олимпийски комитети (АНОК), която се провежда в южнокорейската столица Сеул. Организацията обединява 206 национални олимпийски комитета.

"Препоръчваме да не се разрешава на руски и беларуски спортисти да взимат участие в каквито и да било международни състезания. Трябваше да го направим - каза Бах от трибуната на Асамблеята. - Разбира се, това се случи много трудно. Тези защитни мерки затрудняват спортния живот на спортисти и официални лица, които не носят отговорност за военните действия на страната си.

По принцип смятам, че спортистите не е необходимо да стават жертви на политиките на своите правителства. Това прави ситуацията доста сложна за нас. Но категорично мога да заявя, че не е дошло времето да се вдигнат санкциите".