Селекционерът на мъжкия национален отбор по баскетбол на България Росен Барчовски обяви група от 15 състезатели за предстоящите две гостувания на тима в предварителните квалификации за Евробаскет 2025.

Прави впечатление отсъствието от състава на голямата звезда на българскиуя баскетбол Александър Везенков. Очаквано отсъства и американецът с български паспорт Дий Бост, който обяви край на кариерата си в националния тим.

Повиквателна е получил капитанът Чавдар Костов, въпреки че баскетболистът също обяви след последния мач на България на Евробаскет 2022 в Грузия, че повече няма да играе за отбора.

Дебют на лагера на националния тим ще направи юношата на Рилски спортист Васил Попов. В състава е включен и представящият се отлично с екипа на Спартак (Плевен) Евгени Хаджирусев, както и американецът с български паспорт Дейвид Кравиш.

Националите записаха две победи до момента в предварителния етап на квалификациите за следващото Европейско първенство и са лидери във временното класиране в група F. На 10 ноември българите ще гостуват на тима на Португалия, а на 13 ноември гостуват на Кипър.

Селекционерът Росен Барчовски и помощниците му Димитър Ангелов, Васил Христов и Георги Давидов събират тима на 5 ноември в София. Отборът ще отпътува за Португалия на 9 ноември, а след това директно ще замине за Кипър за втория мач от този квалификационен прозорец.

Група на мъжкия национален отбор на квалификациите за Евбораскет 2025 с Португалия и Кипър

Дейвид Кравиш – Уникаха, Испания

Емил Стоилов – Естудиантес, Испания

Цветомир Чернокожев – Спартак Плевен

Алекс Симеонов - ЦСКА

Константин Костадинов – Паленсия, Испания

Христо Захариев - Балкан

Иван Алипиев – Латина, Италия

Чавдар Костов – Рилски спортист

Павлин Иванов - Балкан

Евгени Хаджирусев – Спартак Плевен

Деян Карамфилов – Рилски спортист

Константин Тошков - Балкан

Андрей Иванов - ЦСКА

Кръстан Кръстанов – Академик Пловдив

Васил Попов – Рилски спортист