Сребърният медал на германския лекоатлет в скока на дължина Луз Лонг от Олимпийските игри в Берлин през 1936 бе продаден на търг за 488 хиляди долара, което е рекордна сума в аукцион за второ място, съобщава агенция АП.

Лонг остава втори зад американеца Джеси Оуенс, а двамата правят дълга обиколка на стадиона ръка за ръка пред погледа на Адолф Хитлер. Германският състезател е убит години по-късно по време на Втората световна война.

Според Оуенс, Лонг лично го е посъветвал как да скочи, след като първите два опита на американеца са приключили с настъпване на линията. Американецът е приел съвета и е записал постижение от 8.06 метра, с което е грабнал златното отличие.

Преди около година златният медал на американския баскетболист Бил Ръсъл от Летните олимпийски игри през 1956 година в Мелбърн бе продаден за 587 хиляди долара. Едно от златните отличия на Оуенс бе закупено на търг през 2013-та за 1.46 милиона долара.

"В тези времена е бил нужен огромен кураж от германец, за да бъде мой приятел. Можете да претопите всичките ми купи и медали и те пак няма да могат да се сравнят с 24-каратовото приятелство, което усетих от него в този момент. Хитлер сигурно е полудял", споделя Оуенс години след Олимпийските игри в Берлин.