Нападателят на Реал (Мадрид) и френския национален отбор по футбол Карим Бензема ознаменува напълно очаквано най-силният сезон в кариерата си досега със "Златната топка“.

Французинът е носител на наградата за сезон 2021/2022 година в анкетата на библията на световния футбол "Франс Футбол“.

Бензема имаше честта да получи отличието на церемонията в парижкия театър "Льо Шатле“ от феноменалния си сънародник Зинедин Зидан.

Нападателят, който бе ключът на Реал (Мадрид) към спечелването на първенството на Испания и Шампионска лига през отминалия сезон, изпревари в "Топ 3“ на анкетата Садио Мане (Сенегал, Ливърпул и Байерн) и Кевин де Бройне (Белгия и Манчестър Сити).

Четвъртото място остана за Роберт Левандовски (Полша, Байерн и Барселона).

Бензема печели "Златната топка“ на 34-годишна възраст, което го направи вторият най-възрастен носител на приза след сър Стенли Матюс. И също така вторият след съотборника си в Реал (Мадрид) Лука Модрич, който чупи доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

За Бензема това е втора награда за сезон 2021/2022, след като бе отличен и от УЕФА.

Той е петият французин, който получава наградата за най-добър футболист след Раймон Копа, Мишел Платини, Жан-Пиер Папен и Зинедин Зидан.

Наградата за най-добър вратар през отминалия сезон "Лев Яшин“, напълно очаквано е за белгиеца Тибо Куртоа от Реал (Мадрид).

Нямаше изненада и при носителя на приза за най-добър млад играч до 21-години, като "Трофей Копа“ отиде при футболиста на Барселона Гави.

№1 при дамите за втора поредна година е Алесия Путеяс от Барселона. През изминалия сезон Путеяс вкара 42 гола и подаде за още 22 в женския футбол. Тя изпревари в “Топ 3“ Бети Мийд (Англия и Арсенал) и Сам Кър (Австралия и Челси).

Приза на името на "Герд Мюлер“ за голмайстор на миналия сезон отиде при поляка Роберт Леавандовски. За него това е второ поредно такова отличие.

Наградата на "Франс Футбол“ е учредена през 1956 година от тогавашния главен редактор на списанието Габриел Ано, а първи победител е сър Стенли Матюс (Англия). Първоначално за този приз биват номинирани единствено европейски футболисти. Но от 1995 година бе направена промяна в регламента, според която "Златната топка“ може да бъде връчвана на футболист от каквато и да е националност, играещ за европейски отбор. От 2007 година бе направена още една промяна – статуетката може да има притежател от каквато и да е националност и играещ където и да е по света.

В периода 2010-2015 година призът на "Франс Футбол“ бе обединен с този на Световната федерация по футбол (ФИФА), но от 2016 година наградите отново са две. През 2020 година връчване на наградата за първи път не се състоя заради пандемията от коронавирус.

Бензема донесе 12-а "Златна топка“ в Реал (Мадрид), което ще се отрази и на личната му финансова сметка. В договора му има бонус от 2 милиона евро, които трябва да получи, ако спечели приза като играч на клуба от Мадрид.

Рекордьор като носител на "Златната топка" е аржентинецът Лионел Меси, който е вдигал трофея седем пъти. За първи път от 2005 година насам той не бе сред номинираните.

Пет пъти е носител Кристиано Роналдо, който сега остана на 20-ото място. По три пъти Топката е била в ръцете на Мишел Платини (Франция) и нидерландските лалета Йохан Кройф и Марко ван Бастен. България също има своята Златна топка в лицето на Христо Стоичков през 1994 година.