Пловдивската дирекция на МВР започва внезапни проверки на своите служители за употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози по време на работа и в автомобили и служебните помещения извън работно време. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от ръководството в отговор на въпрос дали вече е започнало изпълнение на обявеното от главният секретар на МВР Петър Тодоров в национален ефир.

Проверките са разпоредени от министъра на вътрешните работи и в ОДМВР – Пловдив вече се създава необходимата организация за недопускане на нарушения на служебната дисциплина от служителите, свързани с употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози, съобщиха от дирекцията. Контролът ще се извършва преди и по време на работа, както и в извън работно време на територията на служебни помещения или превозни средства. Контролът засяга всички, които работят в системата, а не само униформените. 

Внезапните проверки ще бъдат със техническите средства и/или тестове, определени за ползване в МВР, а при установени нарушения ще се предприемат съответните мерки.  

Повод за иницииране на такива проверки станаха зачестилите случаи на полицаи, които са хванати да шофират с алкохол или наркотици. Преди дни служител на МВР катастрофира в София, като след това е дал положителна проба за наркотици.

От януари следващата година влиза в сила и Наредба за действия при установяване на служители на МВР след употреба на алкохол или наркотици, обяви преди дни главният секретар Петър Тодоров.

Той обясни, че ако полицай бъде хванат с алкохол, дори и да не управлява превозното  средство, ще бъде дисциплинарно наказан. Ако е зад волана, директно ще бъде уволнен.