Единственият българин в тенис елита Григор Димитров ще падне с 8 места в световната ранглиста при следващото ѝ обновяване в понеделник. 

 

Причината, естествено, е фактът, че Гришо ще загуби 360 точки от класирането си на полуфиналите на “Мастърс"-а в Индиън Уелс миналата година, който беше игран в началото на октомври заради разместванията на програмата поради пандемията коронавирус.

Димитров ще бъде номер 32 с актив от 1280 точки. Българинът е изпреварен от полуфиналиста във Флоренция Лоренцо Музети (нов личен рекорд за него с 24-ата позиция до момента), Борна Чорич, Даниел Еванс, Холгер Руне, Франсиско Черундоло, Алехандро Давидович Фокина, Миомир Кецманович и Томи Пол.

За последно Димитров не е бил в т.нар. “Топ 30" между 21 февруари и 7 март. На 29 август тази година той изпадна от "Топ 20". 

Димитров ще има възможността да си върне част от загубените точки при добро представяне следващата седмица на турнира от сериите АТР 250 в Стокхолм. 

На практика до края на сезона топ тенисистът ни има да защитава 90 точки от “Мастърс"-а в Париж, където миналата година елиминира последователно Ришар Гаске и Карен Хачанов, но отпадна в трисетов двубой на осминафиналите от Александър Зверев.