Хорхе Мартин подобри 9-годишния рекорд на Хорхе Лоренцо на пистата "Филип Айлънд“ в Австралия и заслужено спечели квалификацията преди утрешния 18-ти кръг за сезон 2022 в MotoGP. Испанецът подобри с 0.132 секунди постижението на трикратния шампион в кралския клас Лоренцо от квалификацията през 2013 година. 

Втори на стартовата решетка в утрешния ден ще бъде шесткратният световен първенец Марк Маркес, на когото само 0.013 секунди не му достигнаха, за да се пребори за своя втори полпозишън в последните три състезания.

Франческо Баная ще стартира трети утре, след като бе с 0.189 по-бавен от Мартин. 

По-важното за звездата на Дукати е, че той ще потегли пред своя съперник в спора за титлата Фабио Куартараро, който ще тръгне от петото място. Между двамата ще застане считаният за аутсайдер в битката за титлата Алейш Еспаргаро, който има пасив от цели 20 точки спрямо Куартараро. Разликата между действащия шампион и Баная, преди утрешния старт е само 2 точки в полза на пилота на Ямаха.

Надпреварата за Гран При на Австралия, 18-ти кръг за сезон 2022 в MotoGP, стартира утре в 06:00 часа сутринта българско време и ще може да бъде следена на живо със Sportal.bg.