Новак Джокович има добри шансове да получи австралийска виза за предстоящия тенис-турнир от Големия шлем, твърди адвокат от Мелбърн, специализиран по имигрантските въпроси. 

21-кратният шампион от Шлема не беше допуснат да защитава трофея си тази година след бурна 10-дневна съдебна сага относно статута му на ваксинация срещу КОВИД-19, която завърши с отнемането на визата му в навечерието на турнира.

Наказанието от преди 10 месеца означаваше, че той може да бъде изправен пред изключване до три години, но служители на австралийските гранични власти уточниха, че то може да бъде отменено при определени обстоятелства. Самият Джокович заяви, че очаква положително развитие на своя казус, тъй като смята, че има индивидуално основание. Медицинското изключение през януари тази година не беше признато от властите в Австралия, макар други тенисисти, треньори, официални лица да се появиха на състезанията. Решаваща бе намесата на министъра на имиграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук, който в крайна сметка използва правомощията си и анулира визата на Джокович на основание, че той е "символ на общност от антиваксърски настроения".

Сега, обаче, правителството в Австралия не е онова, което отказа достъп на сърбина. Новата власт промени граничните си правила тази година и от 6 юли пристигащите пътници вече не трябва да предоставят доказателство за ваксинации срещу КОВИД-19. Това всъщност премахва голямата бариера за влизане на Джокович на австралийска територия. Друг фактор в негова полза е, че Джокович тогава напусна Австралия веднага след отмяната на визата му и не е критикувал публично австралийските власти. Сега при подаване на документите, бившият № 1 в тениса ще иска само временна виза, а не постоянна.

През 2023-а година Откритото първенство на Австралия ще се проведе от 16 до 29 януари.