Топката, с която Диего Марадона вкара гол в мрежата на Англия с лявата си ръка през 1986-та година, ще бъде продадена на търг следващият месец. Тя е от традиционния доставчик "Адидас", а моделът от Мондиал'86 в Мексико се казва "Ацтека".

Прогнозира се, че наддаването за кълбото ще стигне цена между 2.8 и 3.3 милиона долара.

Попадението остава завинаги в историята на футбола и световните първенства. Ниският аржентинец отскача високо пред излезлия напред вратар Питър Шилтън (1,83 м.) и отклонява топката във вратата му.

Търгът, на който ще бъде продадена топката, ще се бъде на 16-ти ноември (сряда) и е организиран от Graham Budd Auctions във Великобритания.

Марадона, който почина през ноември 2020-та споделяше, че попадението е отбелязано "малко с главата на Марадона, малко с ръката на Бога".

Организаторът на търга Греъм Бъд подчертава: "Предвид историята, която е около тази топка, очакваме това наддаване да бъде изключително търсено, посетено и атрактивно, когато бъде обявено в търга".

Самата фланелката на аржентинеца от същата среща бе продадена през май за 8,2 милиона долара, което бе нов световен рекорд за спортен артикул.