Организаторите на Световното първенство по футбол в Катар ще създадат зони за изтрезняване на прекалили с алкохола фенове, съобщава "Ройтерс".

Турнирът ще бъде първият на територията на страна с мюсюлманско население, която има стриктни закони срещу продажбата и употребата на спиртни напитки. Футболните запалянковци са известни като почитатели на бирата и това създава проблеми на ФИФА и организационният комитет. Част от спонсорите също са големи имена в пивоварната сфера.

Твърди се, че Катар ще позволи пиенето на бира на стадионите 3 часа преди старта на двубоите и до един след края им, но не и по време на игра. Изпълнителният директор на Мондиала Насер Ал Хатер каза, че за прекалилите с пиенето ще има зона за изрезняване.

"Имаме планове за справяне със ситуации, в които някои хора са употребили твърде много алкохол", подчерта той и добави, че организаторите правят, за да се запази безопасността на всички по трибуните.

Ал Хатер призна, че привържениците от ЛГБТИ общността могат да се чувстват добре дошли и в безопасност в Катар. Хомосексуализмът е незаконен в страната, която ще смекчи правилата си по време на надпреварата.

"Всеки човек е добре дошъл в нашата страна и може да се чувства в безопасност", искрен бе Ал Хатер, уверявайки че това важи и за двойки, които искат да се държат за ръка на публични места.