Исмаил Сенанджи и Билсерин Сюлейман са победители в първото издание на шосеен пробег "Нови пазар рън".

Трасето на състезанието с дължина 13 километра бе със старт-финал центъра на Нови пазар и водеше до паметника на Цар Борис I в първата българска столица Плиска.

Стартовите списъци при мъжете и юношите включваха няколко от класни български лекоатлети, а бегачи от Уганда, Китай и Нидерландия направиха пробега с география от три континента.

Угандиецът Сенанджи, състезаващ се за варненския клуб "Евър", финишира пръв при мъжете за 42:44 минути, като изпревари с 20 секунди Николай Първанов. Многократният шампион на България в бяганията на дълги разстояния Шабан Мустафа завърши трети за 43:46 минути, само три дни след като бе най-бързият българин на маратона на София.

Билсерин Сюлейман, която е многократна победителка в стартовете от веригата "Рън България", победи при жените с време 53:33 минути. Втора остана Жанина Караиванова с 1.01:55 часа. На третото място завърши Анелия Стаменова за 1.04:14 часа.

Стартът на пробега бе даден от Георги Георгиев - кмет на община Нови пазар. Малко след това Георгиев се включи в късата дистанция от 800 метра и завърши в компанията на десетки деца от Нови пазар.радоначалникът награди първите шестима при мъжете, жените, юношите и девойките с парични премии на обща стойност от над 3 000 лв.