Ръководителят на Австралийската федерация по тенис Крейг Тайли говори за допускането на руснаците до Откритото първенство на Австралия. Позицията на организаторите на турнира беше съобщена на Асошиейтед прес .

"В момента руски и беларуски тенисисти ще имат право да играят на Australian Open“, каза Тайли. Той подчерта, че в този случай на спортистите ще бъде отказано да се състезават под флаговете на своите страни, те ще могат да участват в турнира в неутрален статут.

По-рано във Великобритания тенисистите от Русия получиха забрана да играят в турнири на тяхна територия. Поради санкции местните спортисти бяха принудени да пропуснат Уимбълдън. Асоциацията на професионалистите в тениса (ATP) и Женската тенис асоциация (WTA) осъдиха организаторите и лишиха турнира от точки за рейтинг.

Руските тенисисти играят на турнирите ATP и WTA в неутрален статут. Състезателите във всички турнири са лишени от знамето и химна. В същото време на руснаците е забранено да участват в турнири под егидата на Международната федерация по тенис (ITF).