Международният съюз по кънки (ISU) отказа да назначи руски съдии за турнири през 2023 г. Това се съобщава на официалния сайт на организацията.

На 11 октомври ISU публикува резултатите от жребия на съдиите за международни турнири. Руски специалисти не са участвали в него. Те ще пропуснат световното и европейското първенство, първенството на четирите континента, световното първенство по синхронно пързаляне за възрастни и юноши. Освен това руски съдии няма да работят на Световното първенство за юноши.

На 5 август ISU реагира на идеята на треньора Етери Тутберидзе да замрази световната ранглиста поради липса на руски скейтъри. Федерацията не подкрепи това предложение на специалиста, като подчерта, че решението за отстраняването на руския отбор е взето единствено в интерес на безопасността на участниците и целостта на състезанието.

На 7 юни на конгреса на ISU беше удължено отстраняването на руски и беларуски спортисти от състезания под егидата на организацията . Той ще остане в сила до второ нареждане.