Руските и беларуските тенисисти ще могат да участват на Australian Open през следващата година под неутрален флаг, докато бившият №1 Новак Джокович също ще е добре дошъл, ако се сдобие с виза, сподели турнирният директор Крейг Тайли, цитиран от Times of India.

По-рано през годината тенис властите забраниха на руснаци и беларуси да играят в отборни надпревари и на "Уимбълдън“.

Към днешна дата руските и беларуските играчи отговарят на условията да играят на Откритото първенство на Австралия. Единствената разлика е, че не могат да представляват Русия, да носят флага срещу името си. Те не трябва да пеят химна на Русия и ще са независими състезатели под неутрално знаме. Добре дошли са на Australian Open през януари“, подчерта той.

Турнирният директор говори и за казуса с Новак Джокович, който ще може да влезе в страната, ако забраната му за получаване на виза бъде отменена. Както е известно, този януари 9-кратният шампион бе депортиран от Зеления континент, тъй като не е ваксиниран срещу COVID-19, а впоследствие бяха открити нередности в документацията му, според която сърбинът бе преболедувал повторно заразата през декември. Така Ноле бе санкциониран с 3-годишна забрана да стъпва в Австралия, но решението подлежи на евентуално бъдещо преразглеждане.

"Понастоящем Новак и федералното правителство трябва да решат ситуацията помежду си и след това ще се вслушаме в инструкциите. Не може да лобираме за него. Това е казус между двете страни. След като се реши, тогава ще го приветстваме на Australian Open“, допълни Тайли.

21-кратният носител на турнири от Големия шлем пропусна и US Open заради ваксинационния си статус, но миналият месец призна, че се надява на позитивни новини от австралийските власти. Въпреки това бившият вътрешен министър Карън Андрюс разкри, че тя е против вдигането на забраната спрямо белградчанина, защото това ще е шамар в лицето на австралийците, които са се имунизирали.