Министерство на електронното управление спази закона и на 28 септември 2022 г., предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес. Това се случи за първи път след като с решение № 1389 от 5 септември 2022 г. Централната избирателна комисия разреши достъпа до изходния код на регистрираните политически наблюдатели по процеса на удостоверяване, който се проведе в Министерството на електронното управление.

Министерство на електронното управление покани всички регистрирани представители от политическите партии в публичния електронен регистър на ЦИК на представителите в процеса на удостоверяване по чл. 213а от Изборния кодекс, както и международни наблюдатели, за да получат достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване, в защитена среда на МЕУ.

На поканата се отзова единствено един от трима регистрирали се политически представители, както и международни наблюдатели.

Министерство на електронното управление извърши открито и прозрачно всяка една процедура от процеса на удостоверяване на машините за гласуване както е предвидено и от Изборния кодекс.

Напомняме, че за първи път МЕУ свика публично обсъждане на актуализираната Методика за удостоверяване на съответствието на устройството за машинно гласуване и отрази всички предложения на политическите представители, неправителствените организации и гражданите, които се включиха.

За първи път, в присъствието на медиите, открито и на случаен принцип чрез генератор бяха изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които преминаха процеса на удостоверяване, онлайн бе показан и целият процес по генериране хеш кода и довереното изграждане на софтуера за ТУМГ.

Удостоверяването включва и множество функционални тестове, включително на възможни ситуации, които активират защитата на машините (т. нар. съобщения за грешки), с цел гарантиране на сигурността на вота.

Представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети, на български неправителствени организации, които са регистрирали наблюдатели, както и не повече от двама представители на Българската академия на науките (БАН), регистрирани в съответния регистър на ЦИК, както и международни наблюдатели, бяха поканени да присъстват на всички стъпки от удостоверяването.