Дори камионът, взривен на Керченския мост, да има българска регистрация, това не означава нищо. Това заяви в ефира на сутрешния блок на Радио "Фокус" "Добро утро, България“ евродепутатът от ВМРО от групата на европейските консерватори Ангел Джабазки във връзка с експлозията на съоръжението свързващо Крим с Русия. 

"Без да звучи като клише, като празна приказка, макар че е точно такава, абсолютно всичко е възможно, но всяко едно твърдение трябва да бъде подкрепено с някакви поне доказателства. Например държавен контролен орган, например собственик. Вие знаете, че в България има много добре развит частен бизнес, който е сферата на автомобилния превоз, а хората в него са много организирани. Така че ако камионът ма българска регистрация, лесно може да се провери, това първо. Второ, дори да има българска регистрация, това продължава нищо да не значи", коментира той. 

Джамбазки повдигна въпроса, защо камионът не е засечен от руските служби и определи инцидента като пропуск от страна на властите в Русия. 

"Дали камионът е тръгнал от България, дали камионът има някаква връзка с българска фирма, това няма никакво значение. Има няколко важни въпроса обаче, които да засрамват на руското държавно ръководство. Първо, ако този камион е влязъл натоварен с експлозив в Русия, кой го е пуснал да влезе така, защото не е паднал с парашут, не е паднал от небето, очевидно е влязъл от някои от чуждите й граници, както твърди руското държавно ръководство. Къде са митничарите, къде са граничарите, къде са службите аз сигурност, които са допуснали камион, който е натъпкан с толкова много взрив, че да може да събори такова съоръжение като Керченския мост, е сериозно подценен. Това първо", разясни евродепутатът.

"Второ, ако камионът е натоварен в Русия, това означава, че руското правителство не контролира собствената си територия. Така че цялото това отмятане откъде е тръгнал, цел, по някакъв начин да замеси в България, и между другото да даде сигнал тук нашата пета колона, копейките, които веднага почнаха да усилват като мегафони тази пропаганда, вие забелязахте как веднага копейките започнаха да усилват пропагандата, едва ли не България е мишена, България вече е част от войната, ние трябва да правим не знам какво според тях", допълни той.

Според Джамбазки през последните няколко дни руското правителство няколко пъти се прицелва в България.

"Общо взето руското правителство се опитва по някакъв начин през пропагандни методи да забърка България, да ни вкара в обяснения и да ни вади от уравнението. Има някаква организация в момента, която върви, тя е абсолютно очевидна", смята евродепутатът.

Джамбазки е на мнение, че нашите служби трябва да работят много сериозно по линия на чуждата агентура, тъй като от години е ясно, че руските структури имат широка разузнавателна мрежа в България.