"Самото споменаване и забъркването на България на международно ниво в скандала с взрива на Кримския мост е изключително тревожно. Служебното правителство и президента те са абсолютно против въвличането на България във войната, поне така казват. В следващия момент обаче виждаме информация от руски медии, че камионът е минал през България. Искаме това да бъде изяснено.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП и депутат в 47-ия парламент Александър Симов по БНР.

В предаването “12+3“ той представи още една притеснителна информация: "В руските медии започнаха да се появяват информации за системно товарене на украински самолети с оръжия и боеприпаси. Сега излезе, че преди 2 дни на летище Бургас е бил натоварен такъв самолет, искаме отговори за това“, заяви той и уточни, че БСП не обвинява, а търси отговори, защото ако това е вярно и самолетът е пълен с оръжия и боеприпаси, то това е в пряко нарушение на Народното събрание, според което България може само да ремонтира военна техника.

Симов обясни, че искат отговор от президента, защото той е сформирал служебното правителство и той носи отговорност за него. "По време на цялата кампания имаше безумна атака срещу БСП. Постоянно се говореше, че по време на предишния кабинет се е изнасяло оръжие за Украйна, въпреки че нито един документ не показва това. Сега имаме такива информация и никой не коментира, ние искаме отговори“, обясни той.

Според Александър Симов левицата е задържала позициите си от ноември месец миналата година, но това не е успех. "Ние не печелим ново доверие и е въпрос на анализ на причините. От една страна “Продължаваме промяната“ изпиратстваха всички социални постижения, но социалният пакет беше единствено в програмата на БСП. Има и вътрешнопартийно причини - продължихме безкрайните скандали, започнали преди години. На последния пленум си пролича, че най-голяма отговорност за слабия резултат търсят хора, на които очите не им видяхме по време на кампанията“, коментира социалистът.