Полузащитникът на Брайтън Енок Муепу прекратява футболната си кариера, след като бе диагностициран с наследствен проблем със сърцето, съобщава авторитетния италиански журналист Фабрицио Романо.

"Момче от малкото замбийско градче Чамбиши има новини за съобщаване. Той отстояваше силно, за да следва мечтата си да играе футбол на най-високо ниво и благодарение на Господ доживя да достигне Висшата лига.

Някои мечти обаче приключват и така със съжаление обявявам край на кариерата си, окачвайки бутонките, след като получих съвет от лекарите. Това все пак не е краят на футболния ми път, защото планирам да остана замесен под някаква форма.

Използвам тази възможност да благодаря на всички, които ме подкрепяха във футболното ми приключение, включително съпругата ми, семейството ми, моят агент, замбийската футболна асоциация, предишните ми клубове, съотборници и треньори, както и специално всички от Брайн & Хоув Албиън“, сподели той пред клубната страница.

Муепу е роден на 1 януари 1998 година в столицата на Замбия - Лусака. Започва кариерата си в местния НАПСА Старс през 2016-та, след което преминава в Кафу Селтик. 2017 година е купен от Ред Бул Залцбург, където се подвизава до 2021-ва с кратък престой под наем в австрийския Лиеферинг. През лятото на 2021 година е привлечен в Брайтън, за който изиграва 24 двубоя, вкарвайки два гола. От 2017 година е национал на страната си, като участва в 23 мача, в който е се е разписал 6 пъти.