Томаш Бердих сподели, че Роджър Федерер е най-великият тенисист в историята и превъзхожда огромните си съперници Рафаел Надал и Новак Джокович. Бившият №4 в света даде мнението си за чешкото издание Idnes, в което говори за наследството, което оставя зад себе си Маестрото след отказването си.

"Личното ми мнение е, че Федерер е по-велик от Надал. Също по този начин считам, че ще остави по-ярка диря и от Джокович, най-много поради това, че той е индивидът, който сложи началото на великата епоха на "Голямата тройка“. Това, което Роджър направи за нашия спорт, не може да бъде надминато от нито един резултат на корта. Много хора започнаха да гледат и играят тенис поради него. Това е нещото, което го прави по-специален, въпреки че мога да схвана и хората, които поддържат Надал и Джокович“, пояснява финалистът на Уимбълдън за 2010 година

Бердих е един от малкото, които са побеждавали Федерер на любимия му Уимбълдън. През 2010-та той отстрани швейцареца на 1/4-финалите (6:4, 3:6, 6:1, 6:4), а впоследствие стигна финала, където загуби от Рафаел Надал. Балансът в съперничеството им все пак е в полза на Роджър – 20 победи срещу 6 за Бердих.