Шабан Мустафа - един от най-изявените български бегачи на дълги разстояния, заяви в последния момент участие в софийския маратон, съобщиха организаторите на състезанието.

Рекордьорът в планинските бягания е в чудесна форма и регистрира няколко престижни класирания в челните тройки на супермаратонски бягания в Швейцария през този сезон, след което спечели традиционното изкачване на Витоша от НДК до Черни връх в края на август.

Мустафа ще застане редом до африканската армада - седмината лекоатлети от Кения, Мароко и Етиопия, които ще атакуват рекорда на трасето на софийския маратон на Радуан Нуини (Мароко), който през 2020 година пробяга класическата дистанция от 42.195 километра за 2.13:02 часа. Той е и единственият българин, който ще спори с елитните маратонци за първите 10 награди.

В столицата пристигат петима от т. нар. "улични треньори" от Италия, които по проекта "Състезания срещу расизма" (RAREs – Race Against Racism Events) насърчават социалната интеграция на хората чрез спорта. Освен че ще стартират по софийското трасе, италианците ще се включат в подготовката и организацията на маратона като доброволци. В следващите дни те ще помагат в Състезателния офис при получаването на стартовите пакети и раздаването на номерата.

Софийският маратон е тази неделя с начало в 09:30 часа и отново е част от инициатива "София - европейска столица на спорта". Стартът и финалът са на площад "Александър Батенберг". Първи ще потеглят "класическите" маратонци на 42.195 км., а четвърт час след тях в 9:45 е стартът на полумаратона на 21 км, в 10:00 часа тръгват бегачите на 10 км, а в 10:15 часа е масовият старт на 2.2 км. Контролното време за състезанието е 5:30 часа.

Онлайн регистрацията приключи, но след крайния срок заявки се приемат в офиса на състезанието, който вече отвори врати в Княжеската градина до Орлов мост. 

Очаква се на старт да застанат близо 4000 души. До момента са записани бегачи от 46 страни, а сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и други. Общо чужденците досега са над 800, повечето от тях на 21 км. и на 10 км., а най-внушителната група е от Белгия - над 60 атлети.

Всеки ще получи тениска с уникален дизайн и с логото на маратона, както и раница, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с паметен медал като спомен от участието в събитието - тази година той е с изображението на църквата "Света София".