Драмата е налице, зимата ще бъде тежка. Тези, които ще влязат в управлението, ще натрупат негативи, защото трябва да вземат непопулярни мерки. Това съобщи за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" лидерът на СДС Румен Христов.

"Най-лесното е сега ние да кажем: ами добре, ОК, като не искате, отиваме на избори, служебният кабинет да се оправя, той да носи отговорността за всичко, което се случва. Въпросът е обаче какво става с актуализацията на бюджета, какво става с "Бюджет 2023“, какво става със законите, които трябва да бъдат обезателно приети от гледна точка на изискването на Плана за възстановяване и устойчивост, какво става с реформите, за които говорят, че трябва да се започнат да се осъществяват – има сфери, където има нужда от такива реформи, и ние сме съгласни с това. Така че това въпрос на политическа зрялост и въпрос на отговорност към българския народ и към българските граждани", обърна внимание Христов.

Според него формулата за съставяне на правителство никак не е лесна. "Ние сме готови за избори. Правим и опит за постигане на разбирателство по необходимостта от съставяне на редовно правителство. Драмата е за България и за българските граждани, за пореден път казвам. За нас драма няма".

Румен Христов подчерта, че кризите в България са решавани от десни формации:

"И ГЕРБ, и СДС са десни формации. И ГЕРБ, и СДС са решавали много по-тежки кризи от тези, които се задават в момента, но ако не започнем навреме да решаваме кризите, пред които сме изправени, а те са вече от близо година пред нас, те ще се задълбочат и нещата ще станат още по-лоши от това, което е в момента, за съжаление. Не го пожелавам, обичам си България и българските граждани и не искам това да се случи. Не искам да бъда лош пророк, но нещата ще се случат, ако не се вземат мерки навреме", каза още лидерът на СДС.