Борисов се задържа твърде дълго на власт в последното десетилетие, затова политическият диалог куца. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" политолога Първан Симеонов.

"Да се задържиш толкова дълго на власт с цената на какво ли не, поражда постоянна омраза, и тази омраза после не може да се преодолее. Ние все още живеем в последиците от 2020 година, да не го забравяме. 2020 година каза Борисов да си ходи, и то по много категоричен начин, но този завой обратно не може да се вземе току-така", смята политологът.

"Христо Иванов се опитва да вземе този завой и от няколко месеца насам иска да има диалог с ГЕРБ, даже си навлече гнева на "Продължаваме промяната“, които са  естествените му партньори", каза Симеонов и допълни, че лидерът на ДБ дори коментира ареста на Бойко Борисов с думите "Ние никого не сме искали да арестуваме". 

"На ГЕРБ им е лесно. ГЕРБ винаги така се опитва да прави – когато в САЩ имаше либерално управление, Борисов беше с либералите. Той беше с хора от мрежата на днешна "Демократична България“. После, като настъпи консервативната вълна, той беше с консерватори, с националисти – Каракачанов, Сидеров, Симеонов", припомни в ефира на Радио "Фокус" политологът.

Според Първан Симеонов лидерът на ГЕРБ и сега пък иска да се обгради с либерали, защото той така си представя балансите, но на самите либерали ще им е трудно да припознаят Борисов отново.

"Необходима е някаква експертна и хладнокръвна политика в следващите месеци, но това е личното ми предпочитание. Иначе, ако направим анализ на ситуацията, ще се види ясно, че възможностите са няколко: или ще се съставя нещо такова, или по някакъв начин се припознава служебният кабинет на Радев още известно време под една или друга форма. Разтяга се максимално процедурата и някъде в началото на пролетта, а може още и през зимата, има вероятност да отидем и на избори", предвижда Първан Симеонов.