Футболистите от националния отбор на Дания ще пътуват за Световното първенство в Катар без семействата си, съобщиха местни медии, тъй като датската футболна федерация желае да сведе до минимум дейностите си в страната като протест срещу погазването на човешките права там.

"Не искаме да допринасяме за създаването на печалба за Катар. Следователно намалихме максимално нашите пътувания. На предишните Световни първенства съпругите и приятелките на играчите са пътували с отбора, но сега отменихме това", разкри мениджърът по комуникациите Якоб Хойер пред вестник "Екстра Бладет".

Катар е изправен пред остри критики от правозащитни организации и медии заради отношението си към работниците мигранти. Анализ на "Гардиън" през февруари 2021 година показа, че 6500 мигранти от Южна Азия са загинали в азиатската страна от 2010-та насам, а Международната организация на труда подчерта, че Катар не докладва реалните смъртни случаи на строителите.

Организаторите на Мондиала - Върховният комитет за наследство, оспори твърдението, че "турнирът е струвал живота на хиляди хора". Правителството заяви, че неговата трудова система е в процес на разработка, но отрече доклада на "Амнести Интернешънъл" от 2021 година, че хиляди работници мигранти все още са експлоатирани.

Компанията за спортно облекло Hummel поясни миналата седмица, че екипът, който Дания ще носи на Световното първенство, е създаден като протест срещу погазването на правата на човека в Катар. Hummel каза, че е намалил максимално детайлите по фланелките на Дания, а също така пусна черен екип.

Датският футболен съюз също е намалил пътуванията до Катар за членовете на борда на организацията, съобщиха местните медии миналата седмица. Всеки от тях може да присъства само на един мач на Дания, докато не повече от двама членове на борда могат да присъстват на всяка среща.

Дания започва участиено си на Световното първенство на 22 ноември срещу Тунис, а останалите съперници в групата са Франция и Австралия.