От 6 до 9 октомври Пловдив за пореден път ще е домакин на традиционния вече международен турнир по спортна аеробика за деца, юноши и девойки, мъже и жени "Plovdiv Cup Aerobics Open". Състезанието се организира от СК "Аеробика - АМД" (Пловдив), с подкрепата на Община Пловдив и Съюз по аеробика България с председател Димитрина Къндева.

Тазгодишното издание е 13-о и е включено в календара на Международната федерация по гимнастика (FIG). То ще се проведе в Палата №6 на Международен панаир - Пловдив.

Заявка за участие в турнира са подали над 500 участници от 21 държави, а именно: Австрия, Австралия, Азербайджан, Великобритания, Виетнам, Гърция, Италия, Литва, Молдова, Перу, Словакия, Тайланд, Турция, Финландия, Унгария, Украйна, Чехия, Швейцария, Швеция и България.

"Очакваме на състезателният подиум да видим част от елита на световната спортна аеробика, в лицето на редица състезатели завоювали медали от последното световно първенство, провело се през месец юни в Португалия както при мъжете и жените, така и при юношите и девойките", обявиха домакините.

Състезанието ще е последна изява за световноизвестните дългогодишни състезатели на националния ни отбор Ана-Мария Стоилова, Антонио Папазов, Дарина Пашова и Тихомир Баротев - носители на десетки медали от Световни, Европейски първенства и купи и оставили ярка следа в развитието на този спорт у нас и в целият свят.

Делегат на състезанието ще бъде Кристина Казентини (Италия) - Вицепрезидент на Техническата комисия по спортна аеробика към Световната федерация по гимнастика (UEG).

Поради големият брой участници квалификациите ще започнат още на 7 октомври петък, официалното откриване на състезанието ще бъде на 8 октомври – събота от 15:00 ч.

Най добрите 8 съчетания във всяка възрастова група и категория от двата квалификационни дни ще се борят за разпределението на медалите на Финалите, които ще се проведат в неделя 09 октомври.

В състезанието участие ще вземе целият ни национален отбор завоювал 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала на последното Световно първенство.

Пълна програма и информация за международният турнир може да се намери на сайта www.plovdivcup.com. Входът за състезанието е свободен.