Повече от 3500 заявки са подадени за участие в Софийския маратон, който ще се проведе тази неделя, 9 октомври, съобщиха организаторите.

На старт в класическата дисциплина се очаква да застанат около 500 човека, като сред тях ще бъдат петима кенийски атлети и двама от Мароко, които ще атакуват рекорда на маратона от 2 часа, 13 минути и 3 секунди на мароканеца Редуан Нуини. При дамите към постижението ще се стремят 3 представителки на Африка - две от Кения и една от Етиопия.

На старт в трите дисциплини - класическият маратон от 42,195 километра, полумаратона от 21 километра и 10 километра, се очаква да застанат около 800 чуждестранни бегачи от 50 страни, в това число Япония, Колумбия, Йордания, Сан Марино и Австралия. Голяма се очертава да бъде групата на тези от Белгия, като директорът на маратона Даниел Дуков каза, че се очакват 80 човека от тази държава.

"За четвърта поредна година използваме този маршрут. Той е с бронзов етикет от Международната федерация по лека атлетика и резултатите от него важат за всякакви състезания. Участниците в маратона ще направят две обиколки с начало и старт на площад "Независимост" пред Националната художествена галерия, докато тези в полумаратона - една. Наясно сме, че в състезанието на 10 километра ще се бягат с няколкостотин метра повече от обявеното, но това е така, защото нямаме специално обособено трасе за него, а ще ползваме това на маратона", призна той.

След двугодишна пауза ще бъде възобновен и масовият старт, който е безплатен и отворен за участници от всякаква възраст. Записването за него ще може да се направи и в деня на събитието.

Офисът, в който ще се раздават номерата на участниците, ще бъде в Княжевската градина и ще отвори врати в четвъртък. В него ще могат да се правят късни регистрации за маратона. Участниците ще получат тениска и мешка с подаръци от спонсорите, а участниците, които завършат трите основни дистанции, ще бъдат наградени с медал, който тази година е със силуета на църквата "Света София".

"Наградният фонд на маратона е 60 000 лева. Ще отличим и най-добре представилите се българи", разкри председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В деня на маратона ще бъдат затворени улиците, по които ще премине състезанието. Те ще бъдат недостъпни за автомобили в периода от 7:30 до 15:30 часа в неделя.