Партиен кабинет с първия мандат е почти невъзможен. Това заяви в студиото на NOVA икономистът Евгений Кънев. “Единствената възможност за програмен кабинет е с третия мандат на Янев", смята той. 

Според Емил Димитров - Ревизоро, обаче все още е “твърде рано" да се правят заключения. “Все още има възможност ГЕРБ, ДПС, ДБ и “Български възход" да формират коалиция. Златната карта я държи ДБ. Предполагам, че Стефан Янев няма да има против да помогне за едно управление, защото ще донесе много позитиви", поясни той. 

Според Велислава Попова, главен редактор на “Дневник", има и друга вероятност - ГЕРБ да имат вече готова формула. “Очаква се, че все пак ГЕРБ ще опита да демонстрира отговорност. Ще се опита да предложи някакъв формат на правителство, виждаме, че Борисов много иска да бъде под някаква форма подкрепен от демократичните партии - ПП и ДБ, те обаче не искат", смята Попова. 

Според експертите остава възможността за програмен кабинет с третия мандат, връчен на Стефан Янев и “Български възход". 

“Все повече се говори дали Радев би дал мандата на Стефан Янев. Тогава отново може да има кабинет с кратък живот. Това би изглеждало удобно за всички партии, които в момента се страхуват", смята Попова.

“Ставаме свидетели на взаимно блокиране на всяка една възможност. Започва да ми прилича на отказ от изпълнение на конституционните ангажименти. 

Прави впечатление, че вървим към един авторитарен режим, поради липса на всякаква воля политическите партии да вземат властта в свои ръце", коментира политологът Цветанка Андреева.