Баскетболната федерация на Литва гласува пълно доверие на треньорския щаб на мъжкия национален отбор на страната начело със старши треньора Казис Максвитис и помощника му Кестутис Кемзура.

Максвитис, който е наставник и на Жалгирис (Каунас), обаче няма да може да води представителния състав в предстоящите мачове от квалификациите за Световното първенство през 2023 година и ще бъде заместен от Кемзура, съобщи специализираното издание basketnews.com. Причината е засичането на датите за националните отбори и участниците в Евролигата, сред които е и Жалгирис.

Тимът на Литва е домакин на Франция на 11 ноември, а три дни по-късно ще гостува на Черна гора във втория етап на световните квалификации, докато Жалгирис има гостуване на френския АСВЕЛ Вильорбан на 10 ноември, а на 18 ноември същия месец трябва да посрещне италианския Олимпия Милано.

52-годишният Кестутис Кемзура в момента не е ангажиран с клубен тим и ще влезе в ролята на старши треньор на националния отбор на Литва след 10-годишна пауза. Той води състава между 2010 и 2012 година, като спечели бронз на Световното първенство през 2010 година, но напусна след Олимпиадата в Лондон.

Литва бе сред съперниците на България в първия етап на пресявките за класиране на Мондиал 2023, а на провелото се през септември Европейско първенство за мъже завърши на 15-о място в крайното класиране.