България гласува за нов парламент за четвърти път в рамките на 18 месеца. Партията на сваления през юни проевропейски премиер Кирил Петков бе победена от консерваторите на другия бивш министър-председател  - Бойко Борисов. Предстоят сложни коалиционни преговори, коментира германският телевизионен канал Ntv.

Партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов се превърна в първа сила след парламентарните избори в неделя. Според официалните междинни резултати тя получава 25,37% от гласовете. Новоучредената "Продължаваме промяната" (ПП) на сваления през юни либерален премиер Кирил Петков получава 20,21 на сто.

Вечерта Петков призна поражението си. Избирателите дадоха мандат на Борисов за съставяне на правителство, каза Петков, като изключи коалиция с ГЕРБ.

Преди края на изборния ден Борисов каза, че е отворен за разговори с "всички партии". Потенциален коалиционен партньор на 63-годишния бивш премиер би била партията на турското малцинство "Движение за права и свободи“, която според частичните резултати събира 15%. Две проруски партии също са с по около 15%. В разпокъсания парламент обаче не се очертава ясна коалиция.

Четвърти избор в рамките на 18 месеца

Българите избраха нов парламент в неделя за четвърти път в рамките на 18 месеца. Петков беше свален с вот на недоверие през юни след само седем месеца на поста. Борисов беше отстранен през април 2021 г. след обвинения в корупция.

Този път предизборната кампания в най-бедната страна-членка на ЕС не беше доминирана от темата за корупцията, а от войната в Украйна и несигурните доставки на газ. България е исторически и културно тясно свързана с Русия. Руската инвазия в Украйна предизвика дълбоки разделения в страната с население от 6,5 милиона души. Докато Борисов се стараеше да не застрашава отношенията с ЕС, Русия и Турция, Петков зае ясна проевропейска позиция по време на предизборната кампания.