Трябва да внимаваме да не влизаме в много категорични и много детайлизирани предвиждания, защото освен всичко останало, ясно е, че с изключение на ясния победител в лицето на ГЕРБ, всичко останало е под някакъв въпрос. Това каза проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев и съветник на служебния премиер Гълъб Донев, в изборното студио на Радио “Фокус". “Има много други детайли, които трябва да видим", заяви той. 

По думите му очакванията за силно фрагментиран парламент се потвърдиха. Този резултат "прави изключително трудно съставянето на някакво работещо мнозинство, дори ако става дума за краткосрочно програмно правителство". 

Проф. Александър Маринов допълва, че картината е много неясна и че според него, повечето партии нямат никакво желание да управляват.

,,Тази криза става хронична,(...) анализите, които слушахме през последната година, не са хванали същността на проблема", каза той.

Маринов заключи още, че дори да допуснем, че нещо се формира, колкото и това да изглежда малко вероятно, то много трудно може да бъде устойчиво и жизнеспособно.