Партията ГЕРБ на противоречивия бивш премиер на България Бойко Борисов спечели парламентарните избори. Това показват резултатите от екзитполовете, публикувани при затваряне на избирателните секции. Съответно партията на Борисов получава 24,6 или 25,5 процента от гласовете. Либералното движение "Продължаваме промяната“ (ПП) на отстранения през юни премиер Кирил Петков получи съответно 18,9 и 19,9 на сто от гласовете, съобщава австрийската държавна информационна агенция APA. Текстът на новината е публикуван и от електронното издание на виенския ежедневник Der Standard.

Петков бе свален с вот на недоверие през юни след само седем месеца на премиерския пост. Той дойде на власт миналата година след протестен вот срещу дългогодишния премиер Борисов, свързан с множество корупционни афери.

Седем партии влизат в парламента

Според екзитполовете на "Алфа рисърч" седем партии влизат в новия парламент в София. Осма формация може просто да се провали само заради бариерата от четири процента за влизане в законодателния орган. Резултатът за либералната партия на турското малцинство ДПС е изненадващо добър: с 14,4% тя стана третата най-силна партия в България. С 10,2 процента ориентираните към Русия социалисти заемат четвърто място. БСП управляваше заедно с ПП в падналата от власт четирипартийна коалиция, припомня агенцията.

Антиевропейската проруска партия "Възраждане“,  която бе най-малката фракция в миналия парламент, събира 10 процента. За проевропейския алианс "Демократична България“, който също беше част от предишното коалиционно правителство, са гласували 7,9 на сто от българите.

Донякъде е изненадващо, че популистката формация "Има такъв народ" (ИТН), която предизвика падането на последния кабинет, се завръща в парламента с 4,2 процента. Социологическата агенция Gallup вижда още една представена в парламента партия. Това е консервативната проруска партия "Български възход“, която беше основана едва през месец май.

Наблюдателите очакват политическата безизходица да продължи

Наблюдатели очакват политическата безизходица в страната да продължи и след изборите. Очертаващият се фрагментиран парламент и дълбокото недоверие сред най-големите партии вероятно ще направят формирането на коалиция невъзможно.

ГЕРБ на Борисов продължава да е в политическа изолация и е сочена като отговорна от почти всички противници за ширещата се корупция в страната по време на повече от десетгодишното й управление. Избирателната активност беше почти 35 процента, което говори много за политическото разочарование на българите след година и половина политическа нестабилност, отбелязва APA.