Първите секционни избирателни комисии в Русенско започнаха да пристигат в зала "Арена Русе" преди броени минути, съобщават от Областна администрация - Русе.

Тук те ще предават протоколите от предсрочните парламентарни избори, които ще бъдат подложени на двоен контрол от страна на Районната избирателна комисия. Буквално първи пристигнаха членовете на 211-та секция, която е подвижна от Русе. В нея са гласували 56 души от 59 лица по списък.

Втори и трети бяха секцията от Дома за възрастни хора с физически увреждания "Милосърдие“ и ареста. В Дома за възрастни хора правото си на вот са упражнили 40 от 58 души. В ареста са гласували 37 души, като по списък техният брой е бил 22-ма. В бройката влизат задържаните и част от служителите. И в трите секции не е имало никакви затруднения по време на изборния процес. На място в залата е и областният управител Анатоли Станев, който проконтролира целия процес.

Припомняме, че секциите в областта са общо 336, като в 290 от тях ще се гласува машинно. В 20 от секциите ще има и по две машини. Шест от посочените 336 секции са подвижни, а други шест са разкрити в социални заведения – болници от региона и ареста в Русе. Кандидатите за народни представители от региона са 237 от 28 партии и коалиции. 163-ма от кандатите за народни представители или близо 69% са представители на силния пол. Жените в листите са 31% или общо 74.

Последните данни на Районната избирателна комисия сочат, че броят на избирателите в областта е 200 768. Най-много те са в община Русе – 142 914, а най-малко в Ценово – 4436.

От 21.00 часа ще се проведе пресконференция на РИК в "ОЗК Арена“ относно това как е преминал изборният ден.