Два сигнала за изборни нарушения са постъпили днес в Районната избирателна комисия в старата столица, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Председателят на РИК Николай Илиев уточни, че единият от тях е за неправомерна агитация в павликенското село Недан. Според оплакването председателят на СИК в е вземал отношение спрямо представител на политическа партия, когото е агитирал. Изборните надзорници са проверили случая и са установили, че действията на председателя са правомерни. Дадени са указания как да продължи изборния процес, така че да няма проблеми. Вторият сигнал е постъпил около 16.00 часа - за лице с постоянен и настоящ адрес на територията на община Кюстендил, на което съвсем резонно е отказано да гласува във Велико Търново, посочи още Илиев. Той уточни, че човекът е пуснал жалба, защото се чувства пренебрегнат.

По неофициалния сигнал за неправомерна агитация в две секции във Велико Търново, постъпил преди обед, представители на РИК са посетили на място Пенсионерския клуб до Ректората на ВТУ, където са разположени изборните помещения. Оказало се е, че набеденото за агитация лице изобщо не е посещавало въпросните СИК. Пред тях обаче има засилено полицейско присъствие, увери председателят на РИК. Той припомни и, че на предходните избори сигналите за нарушения са били три пъти повече.

Местата, в които се гласува с хартиени бюлетини в региона са три - 9-та секция в Свищов, 20-та в Горна Оряховица и 61-ва в село Първомайци. Други сериозни проблеми в областта не са регистрирни. Имало е дребни казуси, решавани своевременно от техниците.

На журналистически въпрос Илиев увери, че силният вятър в цялата област не е нарушил електрозахранването в изборните помещения, с изключение на секцията в село Драганово, където обаче проблемът е бил за кратко.