Общо в 27 секции има проблеми с машинното гласуване. Има една секция в чужбина, където машината се е повредила, но там машинният вот не е прекратен, тъй като секцията разполага с втора машина. До края на деня броят им вероятно ще се увеличи. Това коментира зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

От думите на Томов стана ясно, че броят на повредените машини е по-нисък от очаквания и най-нисък за всички избори, на които са използвани машини за гласуване. "През ноември броят им беше над 50, сега не очаквам да достигнем това число. Имали сме и близо 1% повредени машини. 27 машини от 11 013 устройства, които работят на терен това е около 0,25%", уточни той. 

Томов очаква на тези избори избирателната активност да бъде ниска. "Това не го казвам като говорител, а като човек, който се интересува от анализ на изборни резултати. Движението на вота през деня следва една логика, според която е невъзможно да гласуват повече от 5% в рамките на един календарен час, а не остава много време да края на изборния ден. Активността ще остане в тези рамки, в който свикнахме да я отчитаме през юли и ноември миналата година. Това е лично мнение, не на ЦИК", обясни той. 

Нели СТАВРЕВА