11 досъдебни производства, свързани с вота за народни представители, са образувани на територията на Апелативна прокуратура – Велико Търново. Това сочи справка на Агенция "Фокус“ със сайта на институцията. Към вчерашния ден те бяха шест.

От Прокуратурата на Република България уточняват, че от началото на предизборната кампания до 10:00 часа днес са образувани общо 567 преписки и 60 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за 48-о Народно събрание.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София - 25; АП-Бургас - 5, АП-Пловдив - 8; АП-Варна -11, АП-Велико Търново - 11. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет-страницата на ПРБ.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.