Изборният ден започна в спокойна обстановка в област Стара Загора, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Председателят на РИК -Стара Загора отбеляза, че към момента всички машини работят, като в началото на деня е имало проблем с едната. Малък е броят на членовете на секционни избирателни комисии, които не са се явили или са закъснели, но това не е попречило на стартирането на процеса.

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден. В изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Служителите на МВР осигуряват външната охрана на изборните места. При необходимост ще се намесят за възстановяване на реда, ако за това има решение на съответната избирателната комисия.

Служителите на секторите "Български документи за самоличност“ на територията на ОДМВР-Стара Загора днес ще работят от 08.30 ч. до 19.30 ч. и ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти, с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както имейл izbori2022@mvr.bg.

"Фокус" припомня, че общо 493 са секционните избирателни комисии в област Стара Загора. В 363 избирателни секции ще се гласува машинно. В останалите 130 секционни избирателни комисии ще се гласува само с хартиена бюлетина. Ще бъдат осигурени и 10 подвижни секции. Гражданите, имащи право на глас, са 287 015 души.

Рени АТАНАСОВА