Скандал избухна в секциите в 94-о училище в ромския квартал "Христо Ботев" в София. В него са разположени 8 секции, всичките с над 600 гласоподаватели.

Според Изборния кодекс във всяка една от тези секции трябва да има по 2 машини за гласуване или общо 16, плюс резервни.

"Сиела", фирмата, която отговаря за машините, обаче е доставила само 8. Още днес при предаването им на Секционните избирателни комисии една от машините се е счупила.

Поискахме да се подмени, както и да достави още, за да се спази закона, каза пред OFFNews Александър Александров, който е зам.-председател на комисията в една от секциите в 94-о училище. Сиела обаче отказаха. Казаха, че имали инструкция от ЦИК, ако някоя машина се счупи, да се гласува с хартиени бюлетини.

Кой е номерът на инструкцията обаче не можаха да кажат. Обадихме се на Районната избирателна комсися. Те казаха, че не знаят за подобна инструкция и обещаха да се заемат със случая, каза Александров.

В осемте секции в училището трябва да гласуват над 3000 гласоподавателя. От предишни избори е ясно, че тези секции са рискови и в тях винаги е имало съмненив за злоупотреби. Явно сега тече операция в тях машинното гласуване да бъде блокирано и пак да се върнем към хартиени бюлетини, които се злоупотребява по-лесно, коментира Александров.

Междувременно от РИК са информирали секционната комисия и Сиела, че счупената машина трябва да бъде подменена. Представител на Сиела е дошъл в 94-о училище и е поправил машината. Членовете на секционните комисии обаче продължават да настояват, че машините трябва да са по две, а не по една в секция.