За първи път в историята си България ще вземе участие в квалификация за световно първенство по падел, съобщиха от БФТ. Националните състезатели за мъже ще участват в квалификационен турнир в Дарби (Англия). България попадна в изключително тежка група с отбори с големи традиции в този спорт в лицето на Нидерландия и Норвегия. България е в състав Георги Николов, Стефан Йорданов, Стелиян Станков, Кирил Димитров, Васил Младенов, Марио Стоянов и Янош Брогли. Световното по Падел ще се проведе в Дубай по време на световните финали по футбол.

През 2021 година Българска Федерация по тенис стана член на Световната Федерация по падел (FIP), което означава, че БФТ е отговорното тяло за развитието на трети ракетен спорт след тениса и плажния тенис. БФТ има амбициозна програма за развитие на този спорт у нас.

Падел е един от най-бързо развиващите се спортове в света. Създаден е през 1969 г. в Акапулко (Мексико) и е представен в Европа от испанците. Падел се развива в Испания, Португалия, Франция и други страни в Европа. В Италия всяка година се наблюдава увеличение от 100% и в последните три години са открити над 6000 корта. Сега около 20 милиона хора играят падел, а в страна като Швеция около 400 хиляди го практикуват.