Юношеският отбор на Украйна по бокс реши да напусне Европейското първенство в Италия, след като организаторите им забраниха да се състезават под националния флаг. Това съобщиха от пресслужбата на украинския отбор.

Забраната за използване на национални символи стана възможна заради ситуацията с президента на Федерацията по бокс на Украйна (FBU).

Някои медии съобщиха, че забраната е наложена от Международната боксова асоциация (IBA), която смята, че ръководителят на FBU е Владимир Продивус, който в същото време заема позицията на вицепрезидент на IBA.

В същото време Министерството на младежта и спорта на Украйна счита Кирил Шевченко за такъв. Твърди се, че IBA смята подобна ситуация за "правителствена намеса“ в техните дейности и следователно наложи забрана, задължавайки украинските юноши да се състезават под неутрален флаг.

"Този инцидент беше умишлено създаден от агента на ФСБ Умар Кремльов и сътрудника му Володимир Продивус, за да избели репутацията си и да създаде впечатлението, че Продивус защитава интересите на Украйна. 

Първо IBA, в която вицепрезидент е Владимир Продивус, прие тази скандална забрана, а след това същият този вицепрезидент действаше като защитник на украинските боксьори. 

За нашите боксьори честта на Украйна е по-важна от медалите от ръцете на врагове и предатели“, се казва в изявление на украинския отбор по бокс за юноши.

Украинският треньор Антон Чередниченко коментира заповедта украинският отбор по бокс за юноши да се оттегли от Европейското първенство, като се оплака, че от самото начало на състезанието с националния отбор не е бил нито президентът на Боксовата федерация на Украйна (FBU) Кирил Шевченко, нито държавният треньор Юрий Шевчук, нито мениджърът на отбора.