"Говоренето в кампанията е много конкретно, това беше и стратегията на Българската социалистическа партия. Българите очакват конкретни решения, тъй като са притеснени за икономиката и за геополитическото развитие. Затова в нашата кампания заложихме на следното - първо накратко разказваме на хората какво сме постигнали в управлението и какво не. Второ - какво смятаме да правим в тази трудна икономическа обстановка, за да запазим стандарта на българина и българския бизнес и да отговорим на въпросите на хората.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Плевен проф. Румен Гечев в ефира на БНТ.

По думите му хората се интересуват не само от пенсиите и от бъдещето на децата си, но и от международна политика - свързват я с икономиката, което е много добре. "Политиката на БСП е да осигурим газ, петрол, въглища от всички възможни посоки. В интерес на България е да осигурим дългосрочни доставки на възможно най-ниски цени. Нека се конкурират доставчици от Русия, САЩ, Катар, Азербайджан“, коментира той и допълни, че от левицата са против да отстраняваме един монополист и да вкарваме друг.

Според социалиста “Газпром“ имат политическа причина да не отговарят на поканата за разговори и тя е реакция на поведението на правителствата през последните месеци и години. "В противоречие на българския интерес беше провален Южен поток, което създаде проблеми на Газпром. Ние отказахме и да плащаме в рубли. Нашата позиция беше ясна от начало бяхме категорично против този механизъм на налагане на санкциите и се оказахме прави“, заяви той и уточни, че санкциите са в противовес с националния ни интерес.

"Ситуацият в Европа се променя и ние ще настояваме да бъдем по-внимателни и да се присъединяваме или не към определени решения и предложения на ЕК, винаги пречупено през интереса на България, а не през интереса на други страни“, каза още Гечев.

Според социалиста на тези избори БСП очаква по-голяма подкрепа, но най-вече очаква да се формира управление, което да се справи и да защити българските интереси в тези трудни условия. "Позитивите ни от участието в управлението са видими за всички. Направихме първите две стъпки в промяна на пенсионната ни система, която в България е най-несправедливата. Увеличихме майчинските, увеличихме помощите за майките студентки, увеличихме вдовишките пенсии, осигурихме безплатни детски градини и ясли“, посочи той.

Румен Гечев обясни, че задължително трябва да се приеме бюджет за 2023 година, тъй като бюджетът за тази година ще бъде несъвместим. "В момента и служебният кабинет работи по него, но няма логика, тъй като идва редовен кабинет. Така че по-приемливият и политически издържан вариант е новият парламент да излъчи редовно правителство, което да подготви и да предложи бюджет за 2023 г.“, смята социалистът.