Новият подход за финансиране със средства на ЕС до 2027 г., необходимото партньорство между различни заинтересовани страни, включване на бизнеса в интегрирани териториални инвестиции и по линия на индустриални паркове

бяха основните въпроси, разисквани на експертна среща, инициирана от кандидатите за народни представители от варненската листа на ГЕРБ/СДС, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

Тя беше проведена с интересна презентация на експертите Надежда Петкова по "Стратегическо планиране и регионално развитие" и Теменужка Николова по "Социално –икономически и финансови анализи".

Представената актуална информация предизвика интересна дискусия сред участниците – представители на строителния, туристическия, хотелиерския бранш.. Темите бяха анализирани с оглед на възможностите за приложение на новия подход за финансиране до 2027 г. във Варна и региона, с приетия от ОбС План за интегрирано развитие на морската столица.

Участниците се обединиха от категоричното мнение, че без АМ"Хемус" и "Черно море" няма как Варна да се отвори за инвестиции и бизнес. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ/СДС –Варна Павел Христов посочи причините за сериозното забавяне на Плана за възстановяване за България.

"Средствата в Плана би било разумно да се насочат за иновации в енергетиката, а не за батерии, чиято ефективност е твърде спорна за енергийните експерти. Черно море предлага множество потенциални възможности за осигуряване на енергийната независимост на страната ни, като газовите хидрати и сероводорода например.

Инвестиции в проучвания и развитие на нови технологии за добив биха имали много голяма добавена стойност за страната, а за Варна могат да се окажат ключови за развитието на региона", коментира той.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ/СДС Красен Кралев обясни защо Планът не е успял в Брюксел –заради екзотичните батерии и бизнеса на медиен олигарх, докато съседните страни вече използваха и изхарчиха европарите , за да си помогнат в тежките кризи за бизнеса и хората.

Адв.Бранимир Балачев постави въпроса за Индустриалната зона Аксаково-Варна, чийто проект отлежава в МРРБ от лятото на 2021 г. В срещата участваха още кандидатите за народни представители от ГЕРБ/СДС –Варна Милена Димова, Николай Малев, Станислав Йорданов, Антон Любенов.