Общински съветник е задържан при полицейска акция в Кърджали за купуване на гласове. Алтънай Халил е задържан за срок до 24 часа. Като пореден удар срещу демокрацията, така бе определено случващото се, това стана ясно от публикация в социалните мрежи на кметът на града Хасан Азис.

Ето какво написа той, публикуваме го без редакторска намеса: 

Пореден опит за омаскаряване и очерняне на политически активисти, и то четири дни преди парламентарните избори!

С всички сили продължаваме да се борим срещу произвола и полицейщината, които някои хора си въобразяват, че може да упражняват безпочвено и безнаказано.

Свидетели сме на евтин политически сценарий с мотиви на полицейщина, целящ да подготви аудиторията за поредната доза милиционерска агитация!

Остро се противопоставяме на всеки опит за омаскаряване на честни хора с цел политически дивиденти преди изборите!

В акцията са проверени 35 лица и 19 търговски обекта, игрални зали, заложни къщи и помещения. 15 констативни протокола са съставени, както и 10 протокола за предупреждения.

Току-що приключи изказване на кмета на Кърджали пред сградата на Областната дирекция на МВР. По думите му няма как след твърдението на който и да е, да се пристъпват към подобни действиял. 

Малко по-късно кметът Хасан Азис даде брифинг за медиите пред Облаластната дирекция на МВР заедно с областния координатор на ДПС в Кържадили Ресми Мурад. 

"Под претекст, че участва в изборния процес и купува гласове, нашият съмишленик Алтънай Халил Мустафа вчера е задържан от страна на полицията, но в протоколите за претърсване и разпит няма никакви доказателства уличаващи лицето в подобно деяние и ние задаваме следния въпрос: След като към лицето няма доказателства, уличаващи неговото участие в купуването на гласове, защо лицето е задържано за 24 часа, защо е избран точно този момент, дали момента не е свързан с някакво друго посещение в Кърджали, защо полицията вместо да участва в осигуряването на спокойни и нормални избори, взема страна и сплашва определена група избиратели от нашата област. Ние категорично осъждаме действията на полицията и заставаме категорично зад нашия съмишленик", заяви Ресми Мурад, който обяви, че от Движението ще излязат с изрична декларация по случая. 

От ДПС подозират, че зад ареста на общинския съветник стои посещение в района на бивш министър на вътрешните работи. 

"Нарушават се човешки права. В момента държавна институция прави внушения за виновност. Само няколко дни преди изборите Кърджали винаги е удобна политическа сцена, но този филм ние сме го гледали многократно. Отново ще станем свидетели и зрители на показна и странна смесица на милиционерско-политически сериал, но този филм го гледаме от 32 години. Няколко дни преди избори удобен активист на ДПС бива обвиняван, бива задържан с недоказани обвинения и след това се посочва удобният, предпочитаният виновник на всички избори досега - Движението за права и свободи". Но странно как така ние винаги сме виновни, особено в Кърджали, но успяваме да спечелим доверието на избирателите", каза от своя страна кметът Хасан Азис. 

Д-р Хасан Азис попита кой управлява полицията в страната и кой ръководи МВР - дали сегашният министър или бившият министър. Той подчерта, че ДПС е категорично против купуването на гласове, както и че никоя партия не може да се развива на купуването на гласове.

Представители на Движението за права и свободи се насочиха към полицейското управление в Кърджали, където е задържан Алтънай Халил в знак на подкрепа, докато той не бъде освободен.