Гръмко обещаваната от ГЕРБ, Индустриална зона – Варна, в която щяха да работят 30 000 човека и щеше да бъде най-голамата в България, се оказа поредната им лъжа.  Това заяви за Радио “Фокус" – Варна, Веселин Вешев  водач на листата на “Възраждане" в Разград и кандидадт за народен представител от листата във Варна. Той посочи, че планираната за изграждане в землището на с. Слънчево индустриална зона, няма да да бъде построена скоро, тъй като досегашните управляващи на можаха да направят дори само ПУП на бъдещата индустриална зона. Към момента е започната еднствено процедура по изработване на план за улична регулация на част от бившия стопански двор на село Слънчево. Причината, да не се случват нещата, била липса на средства.

“В Националния план за възстановяване и устойчивост, в компонент 3. Интелигентна индустрия, за Програмата за подкрепа за развитие на индустриални зони и паркове (AttractinvestBG) е предвидено финансиране в размер на 216,5 милиона лева. Трябва да се кандидатства и да се осигури финансиране, тъй като с изграждането на Индустриалната зона, Варна донякъде ще навакса изоставането спрямо другите големи градове в България", каза още Вешев.

Друг проблем, който Вешев засегна бе Аспаруховия мост, който е пуснат в експлоатация през 1976 година.

Според кандидатът за народен представител този мост е важен инфраструктурен обект, който свързва не само варненските квартали Аспарухово и Галата с центъра, но е и част от Европейски път Е 87.

“Според техническите изисквания, на всеки 20 години трябва да се прави основен ремонт на съоражението. Такъв е правен по план през 1996 година. Плановият основен ремонт през 2016 одина беше отложен. До ден днешен той не е направен. Това прави моста опасен за ползване, като независими обследвания са установили наличие на критични дефекти в конструкцията му. Тъй като Мостът е част от националната инфраструктура, той се стопанисва от Държавната АПИ, то тя трябва да се погрижи за безопасното му функциониране", коментира още кандидатът за народен представител от Възраждане.

Веселин Вешев коментира и Пристанище Варна.

“Преди години пристанище Варна си съперничи с пристанище Бургас по обем на обработените товари. Най-голямото румънско пристанище - това в Констанца не може да се мери с нито едно от тях. В момента пристанище Констанца обработва повече товари от двете наши взети заедно. Пристанище Констанца има складова инфраструктура за около 3 милиона тона зърно, докато пристанище Варна е за около 200 хиляди тона.

Липата на инвестиции в него води до това, че държавното пристанище е с остарели и недостатъчни складове и амортизирани кранове. Пътят, който води до него е разбит. Паркоместата са малко. Дълбочината не е достатъчна, за да влизат големи кораби до контейнерния терминал на Варна – Запад.

Държавата трябва да всеме спешни мерки, то да бъде модернизирано и да стане конкурентоспособно. Това ще доведе до отваряне на нови работни места и ще стимулира икономиката на Варна", категоричен бе Вешев.

Десислава ВАСИЛЕВА