Целта на Възраждане е да върне престижния и красив облик на Варна, защото градът ни го заслужава

Николай Костадинов, кандидат за народен представител от листата на "Възраждане“ в 3 МИР – Варна и водач на листата в Шумен, в интервю за Радио "Фокус“ - Варна

Г-н Костадинов, на финала сме на поредната предизборна кампания, в която партия Възраждане дава заявка за първа политическа сила. С какъв призив към хората се обръщате в тази кампания?

"Възраждане“ дава заявка за първа политическа сила на предстоящите предсрочни парламентарни избори с намерение за еднолично управление на България. Заради това и надсловът на кампанията ни е  "Възраждане за България.“  За нас останалите политическите субекти са с едно и също съдържание и идентичност , но с различна опаковка. Те се определят и  основат на това, какви олигархични и бизнес интереси защитават. Те нямат идеология, а  интересите им са чисто материални. Всички те - ГЕРБ, БСП, ИТН, ДПС, "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“,  редовно биват  привиквани  на закуски, обеди, вечери и коктейли в Американското и турското посолство, за да им бъдат давани нареждания за техните бъдещи решения, но най-вече и за това как България трябва да бъде управлявана. Затова за нас единственото решение за спасение на България е Възраждане  за България.

Като общински съветник, Вие имате наблюдение, за проблемите във Варна и региона. Кои ще бъдат Вашите лични каузи за морската столица ако бъдете избран за народен представител?

Проблемите за съжаление във Варна и областта,  с течение на времето, вместо да се разрешават, то те се задълбочават и стават все повече. Работата на политиците и на управниците  е да решават проблемите на хората, а не да ги създава, при това изкуствено.

За поредна година виждаме как Варна, особено явно през летния сезон,  затъва в боклуци, кофите са претъпкани, като на 20 метра контейнерите всичко е покрито с най-различни отпадъци. Наред с това, по земята се стича една особено неприятна лепкава течност , която колите разнасят из целия град.

Титлата Морска столица отдавна е мираж, но целта на Възраждане е да върне престижния и красив облик на Варна, защото градът ни го заслужава.

На последната сесия на ОбС-Варна, на мой въпрос отправен към кметът от ГЕРБ, кога варненци ще имат нормално сметопочистване и сметоизвозване ми беше отговорено, че виновни за това положение са магазините и ресторантите. Де факто, общината абдикира от тази си отговорност и неслучайно имаме глоби от регионалната екоинспекция.

На последващ въпрос -  не е ли време да вземем добрия пример от много други наши общини и да на направим общинска фирма, която да обслужва сметопочистването - отговор от страна на кмета на ГЕРБ така и не последва.  От "Възраждане“ вярваме, че разполагаме с правилното решение на тези проблеми.

Следващият сериозен проблем,  който искам да засегна, се отнася към  презастрояването и всички последствия, които произтичат от него.  

Факт е, че един от малкото работещи и печеливши бизнеси си остава строителството, но това е за сметка на нормалния живот.   Изчезването на зелените площи и липсата на достатъчно паркоместа са следствие на презастрояването. Ние не искаме Варна да се превърне в  бетонен град.  Всички варненци искаме градът ни да бъде зелен, дишащ, с открити пространства за спорт и отдих.

Давам Ви и следния пример: Преди три месеца от Възраждане успяхме да спасим едно от последните зелени кътчета в кв. "Трошево“  на ул. "Младежка“  48. Там има зелен парк, в който хората се разхождат,  почиват и който дава глътка въздух в бетонения квартал.

За съжаление обаче там се оформиха инвестиционни намерения от страна на общината посредством публично частно партньорство.

Бързата реакция на живущите и тази на партия Възраждане,  осуети на този етап бетонирането на последната останала зелена част в квартала.

Именно затова, ние ще проследим продължението на този казус и ще продължим да отстояваме обществения интерес.

Имаме информация че в предходния мандат на кмета на ГЕРБ Иван Портних е имало инвестиционен интерес от страна на испанска фирма , която е искала да изгради подземни паркинги на всички училища в централната част на град Варна.

Условието за изпълнението на тези проекти е паркингите да бъдат отдадени на концесия, за да могат инвеститорите да възвърнат вложените средства  и съответно да реализират печалба. Поради "мижав“  интерес от българска страна предложението е било отклонено.

Можем само да гадаем защо, но в политическите среди се говори,  че не са се разбрали относно сумата на така наречения комисион за управляващите.

Това е пореден пример, как жителите на Варна са ощетени заради личния интерес от страна на управляващите от ГЕРБ.

Не мога тук да не спомена важността и стратегическото значение на проектирането и изграждането на втори мост над Варненското езеро при Белослав. Той е от особено важно значение както за жителите на града така и за цялата Североизточна да не кажа и цяла Източна България.

Време е да се вземе решение, от къде точно ще минава мостът,  ще се свързва ли с магистрала "Черно море“, за да извади товарния трафик от града ни.  

И на тема бизнес. Какви са основните проблеми, с които бизнесът се сблъсква в тази сложна политическа обстановка и какви са Вашите предложения?

Лично за мен проблемите, с които се сблъсква  бизнесът са много. Мога да започна с безумно високите цени на енергийните ресурси. Цените на тока , цените на горивата. Растящата инфлация правят бизнес средата непредвидима и непримамлива за инвестиции.   Само ние от "Възраждане“ говорим за предоговаряне на отношенията ни с ЕС. Настояваме да излезем от либерализирания пазар на електроенергия и  с държавните компании за производство на ток -  да задоволим нашите потребности и да направим родният бизнес конкурентен.

Само ние от Възраждане -  можем да възобновим преговорите с Газпром! Да договорим доставки на нужните количества газ на най-добра цена. Давам пример със Сърбия, която благодарение на евтиния газ започна мощно производство на всякакви строителни материали и залива европейските пазари, защо има евтини суровини и е конкурентноспособна на европейските производители. Само ние от "Възраждане“ можем да подобрим икономическите отношения с Русия. Те ще са от решаващо значение за възстановяването на българската икономика.

И на финала - какви са вижданията Ви за развитие в сектор икономика?

Развитието на икономката на Варна минава през изграждането на индустриалната зона. Ще припомня, че тя беше обещана на варненските избиратели преди последните местни избори от сегашния кмет на ГЕРБ.

Към момента - индустриална зона във Варна няма.

При въпрос от "Възраждане“ към кметът Иван Портних,  какво се случва с прословутата индустриална зона - ние получихме писмен отговор. В него се казва, че има планове, в които за местоположение на зоната да се ползва двора на бившето ТКЗС на село Слънчево.

Питам аз - може ли този двор да поеме бъдещите заводи на цяла Варненска област. Това са решенията,  които предлагат и по-лошо - взимат от ГЕРБ. Като за пример мога да дам Шуменската индустриална зона , където заводи се строят за разлика от Варна.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!