Не е изследвано докрай, но гледайки България и други страни, колкото повече изглежда, че Украйна побеждава, а Русия губи, толкова повече нарастват шансовете на проевропейските партии във всички страни, не само в България, и толкова повече намаляват шансовете и влиянието на онези партии, които откровено искат да закачат страната за каруцата на руския империализъм. При изглед за победа на украинците, така разумните европейски политически среди добиват сила. Това коментира в ефира на сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" проф. Евгений Дайнов.

Той обърна внимание, че в днешно време е забравена образователната роля на политиците:

"За жалост, живеем в ера на тревоги и на популизъм. Колкото повече тревоги имат хората, колкото повече илюзорни лесни решения се предлагат, толкова по-лесно големи сектори от общественото мнение да бъдат манипулирани, сугестирани, обезкуражавани, лъгани. Да, живеем в такъв объркан свят, и то не от вчера. И тук е образователната роля на сериозните политици. Те трябва да си спомнят, че една от функциите, една от задачите на политическите партии откакто са възникнали през XIX век, е образователната функция, да образоват".

Във връзка с предстоящите избори, проф. Дайнов не се ангажира с прогнозни резултати, но заяви, че повечето кандидати са направили това, което трябва да правят, а именно да обикалят и да си говорят с хората директно, а не чрез концерти, които са гълтали огромни бюджети или чрез билбордове.

"Това, което ми се струва, че леко липсваше, е решително поемане на ангажименти за това какво ще правят във властта, и решително лидерство. Не всички неща бяха назовавани със своите собствени имена", обърна внимание проф. Евгений Дайнов.