Макс Верстапен със сигурност ще спечели титлата във Формула 1 и през 2022 година, а първият шанс това да се случи ще бъде още в Сингапур в края на тази седмица. 

До края на годината остават цели шест старта, включително този на "Марина Бей“, както и един спринт, който ще се проведе в Бразилия. Това означава, че след Гран При на Сингапур ще остават 138 точки за разпределяне, а в момента авансът на Верстапен пред Шарл Леклер е 116 пункта.

Простата математика показва, че за да стане шампион цели пет кръга преди края на кампанията пилотът на Ред Бул ще трябва да спечели с 22 или повече точки повече от Леклер на "Марина Бей“. Това практически задължава действащия носител на титлата да се качи на най-високото стъпало на подиума, а Леклер да завърши в дъното на топ 10.

В зависимост от това дали Верстапен запише най-бързата обиколки, или не, възможните позиции за Леклер са две. Ако Верстапен регистрира рекордния тур в хода на състезанието, то максималната позиция, на която Леклер може да финишира е осмото място. В противен случай монегаскът може да бъде максимум девети тази неделя.

Другият пилот, чието класиране също ще има отражени върху шансовете на Верстапен да спечели титлата още тази неделя, е неговият съотборник Серхио Перес. Мексиканецът изостава със 125 точки от световния шампион, което означава, че той ще трябва да финишира извън местата на почетната стълбичка, независимо дали Верстапен вземе бонус точката за най-бързата обиколка, или не. Единственото условие е, ако Верстапен не запише най-бързата обиколка Перес също да не го прави.

При победа тази неделя Верстапен автоматично ще елиминира Джордж Ръсел и Карлос Сайнц от битката за титлата. Двамата все още имат математически шансове да изместят нидерландеца, но те са минимални. Ръсел има пасив от 132 точки преди старта в Сингапур, а този на Сайнц е 148. 

Люис Хамилтън заема шестото място в генералното класиране във Формула 1, но неговото изоставане от Верстапен преди 17-я старт за сезона е 167 точки, което означава, че той вече е вън от сметките за титлата, тъй като преди Гран При на Сингапур има оставащи 164 пункта за разпределяне.