Днес Toyota обяви, че след 6-месечно преустановяване на дейностите в Русия, компанията не вижда начин да възобнови производството си на местно ниво в Санкт Петербург в бъдеще.

От Toyota анонсират, че компанията ще продължи да присъства на местно ниво в оптимизиран състав, който да обезпечи нуждите на собствениците на автомобили с марките Toyota и Lexus по отношение на сервизирането и общото обслужване.

"На 4 март трябваше да преустановим производствените операции в нашия завод в Санкт Петербург поради прекъсване в доставката на основни материали и части", коментират от Toyota. "Оттогава наблюдавахме отблизо ситуацията и правихме оценка на бъдещата устойчивост на нашия бизнес в Русия", споделят още от компанията.

"Решението да прекратим производството на автомобили Toyota в Русия не беше лесно за взимане. През последните 80 години ние развихме нашия бизнес и нашата марка с подкрепата на акционери по целия свят. Сега трябва да действаме по начин, който ни позволява да защитаваме ценностите и принципите, изградени от нашите предшественици и да сме убедени, че можем да ги предадем на следващото поколение", казват още от Toyota.