"Срещаме подкрепа за това, което направихме. Млади хората споделят, че са признателни за безплатните детски градини, пенсионерите благодарят за увеличението на пенсията, макар че не е достатъчно. Работници са ни благодарили за минималната работна заплата. Малки семейни фирми казват “добре, че ни помогнахте за тока за зимата, за да оцелеем“. Но всички очакват да продължим с тази политика. Тоест социалният стълб, който беше нашето лице в това управление, получава високо одобрение, но има и очакване това да продължи.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на NovaNews.

Тя смята, че войната и нейните последици могат да се окажат опасни за националната ни сигурност. "Инфлацията, растящите цени, обедняването стават все по-голям проблем. Дефицитът на горива, на енергоносители, тяхното отражение върху живота на хората може да се окаже в един момент сериозна опасност“, изрази притеснение лидерът на БСП.

В предаването “Офанзива“ Нинова затвърди тезата на левицата против санкциите срещу Русия, защото те са неефикасни. "Смятаме, че санкциите и контрасанкциите не решават проблема и времето го доказва. Първите санкции от преди години, сегашните – те вредят на европейските държави. В някои държави започва разбиране и омекотяване на санкциите, защото резултатът най-вече се вижда върху икономиката и върху живота на хората“, смята Нинова.

По думите ѝ страната ни ясно е застанала на страната на жертвата: "И парламентът приехме декларация, ние като партия също, като държава оказахме хуманитарна помощ, приехме бежанци, помогнахме на много хора, бягащи от войната“, припомни тя.

"Не приемам казаното от Атанас Атанасов, че трябва да се прекратят всякакви доставки от Русия, защото България няма подготвена алтернатива“, заяви Нинова и продължи: "Ако мислим държавнически, не трябва да правим това, напротив. Ние смятаме, че трябва да се подновят преговорите с “Газпром“ и да се получат количествата по досегашния договор. Редица европейски държави направиха такива разговори и продължават да получават. Разбира се, диверсификация е необходима – хубаво е че тръгва интерконекторът с Гърция, че има заявки за втечнен газ, но и тези по линия на “Газпром“ трябва да си ги потърсим“, категоричен е лидерът на БСП.

"Ние нямаме основание да сме недоволни от досегашното ни участие в управлението, защото това, което обещахме, го изпълнихме – особено в социалната сфера, в икономиката – стабилизирахме икономиката и излязохме на първо място по промишлено производство“, заяви Нинова и допълни, че социалната сфера е обликът на БСП. "Ние постигнахме максимумът от нашата програма – 22 млрд. държавна подкрепа отиде в домакинства, в семейства, в млади хора, деца, пенсионери. Замразихме цената на тока за домакинствата, с което преведохме милиони хора през тежките месеци, увеличихме майчински, детски, безплатни детски градини, за работниците увеличени ваучери на храна от 80 на 200 лв., пенсиите увеличихме. Тоест ние сме доволни от това, което свършихме, но то не е достатъчно, заради инфлацията, която изяде тези доходи“, каза още Нинова. По думите ѝ в момента въпросът на въпросите е  - цените, инфлацията и увеличение на доходите.

"Управлявахме добре с нашите партньори и бихме управлявали пак“, заяви Нинова по отношение на досегашната коалиция, но уточни, че с ГЕРБ не биха направили коалиция. "Спомням си една оферта от 2017 г. за голяма коалиция между БСП и ГЕРБ и ние категорично отказахме, защото последните 7 години се борим с този модел, който краде 10 млрд. годишно от българския народ. Ние сме категорично да се промени този модел на управление – кражби, обръчи от фирми, липса на всякакъв правов ред, на институции, едно лично управление“, обясни тя и допълни, че тази обща цел ги е събрала с Продължаваме промяната“ и “Демократична България“.

Корнелия Нинова посочи за какво биха претендирали от левицата да се направи в държавата: "Предвид обстоятелствата сме готови с 10 конкретни мерки за първите 100 дни. Категорично искаме таван на цените. Когато го предложихме преди 3 месеца звучеше като екзотика, а в момента половин Европа е на таван на цените.  Второ – свръхпечалбите от енергийните дружества да се изземат и да се преразпределят справедливо на хората и икономиката. Трето – общини, болници, детски градини, църкви да се върнат на регулирания пазар. Четвърто – да увеличим минималната заплата и тя да стане половината от средната, тоест 850 лв. от 2023 г. Пето – да преизчислим пенсиите с нов средноосигурителен доход, да увеличим вдовишките надбавки и най-накрая да се обединим за понятието “енергийно беден“, обясни тя. По думите ѝ тези мерки изискват промяната на 10-12 закона и това те трябва да са първото нещо на масата на преговорите още на 3-ти октомври.

Възможността за експертно правителство Нинова коментира така: "Дори и зад експертно правителство трябва да стои политическа подкрепа в парламента, за да могат да минават каквито и да е закони. Опасявам се, че тази формула се използва у нас за скриване на партиите уж зад експерти, а в случая с кризите за оттегляне на партиите за носене на отговорност. На нас това не ни допада, трябва да е много ясно кой поема отговорността, как я носи, до кога, с каква програма“, обясни тя и допълни, че моментът е изключително важен за смели хора, а не такива, които ще се скрият зад някакви експерти.

"Струва ми се, че ГЕРБ се опитват най-много да предлагат тази теза, за да се преперат и да се забрави 12-годишното им пагубно управление на държавата. Преди 2-3 седмици лансираха евроатлантическо правителство, очевидно не им се получи, сега се минава на тезата с експертно правителство, но това е просто опит да се върнат на власт“, предупреди председателят на БСП.

Според Нинова пускането на интерконектора е изключително полезно за България и е добре, че този процес се финализира. "Това е възможност за България. Що се отнася до търговете за втечнен газ, това, което прави служебното правителство ми се струва доста извън рамката на техните правомощия. Чухме, че такива търгове се правят до 2034 г. Смятам, че това би било работа на едно редовно правителство, избрано от българския народ, тъй като служебното правителство не е избирано и е функция на едноличната воля на президента“, посочи Нинова.

Според нея модернизация на Българската армия трябва да има, но БСП не би подкрепило решението на служебния кабинет от онзи ден. "Близо 2 млрд. за нови 8 самолета F-16 в този момент не бива да се дават. Тези пари ни трябват за подкрепа на млади, на социално слаби, на бедни, на пенсионери, на работещи бедни, за подкрепа на малкия и среден бизнес. Следващите месеци ще са изключително критични заради войната и последиците. Тези пари трябват за социална политика и за укрепване на българската икономика. Не е време да се харчат милиарди за нови самолети, които ще дойдат след 10 години“, категоричен е лидерът на левицата.

По думите на Нинова в този момент да се режат социални разходи е абсурдно. "Напротив, социалните разходи трябва да се увеличават заради инфлацията, растящите цени и бедността. Данъци не могат да се вдигат сега. Това не бива и да се помисля. Не е работа на служебния кабинет да прави такива резки движения. Идва парламент, избран от народа и редовен кабинет, ще решим какъв да е бюджетът догодина“, отново изтъкна тя.

Във връзка с твърденията от служебното правителство за дефицит, Нинова заяви: "Много се чудихме откъде хрумна на служебния министър на финансите, че ще има такъв дефицит. Защото тя беше заместник-министър на Асен Василев и тя направи сегашния бюджет и там дефицитът е 4%. Направи прогнозната рамка за следващите 3 години и там няма такова нещо. И изведнъж същият човек буквално за седмица си променя мнението и казва, че ни чака страшен дефицит. Търсихме откъде ще дойдат тези 11 млрд. допълнителни разходи, за да има такъв дефицит, не ги намерихме“, обясни лидерът на левицата и допълни, че отговорът може би се крие в решението за самолетите и тяхното заплащане.

"Датата 1 януари 2024 г. не е изпълнима за приемане на еврото“, категорична е Нинова. "Не отговаря на изискванията и най-вече заради високия ръст на инфлацията. Освен това, трябва категорично да се изчака анализа на БНБ за ефектите от въвеждането на еврото върху икономиката и социалния живот на хората. И тогава да се решава окончателно кога“, смята тя.

Нинова не приема обвинението на Сергей Станишев, че БСП губи идеологическия профил и то от човека, който въведе най-дясната мярка в българската политика от името на БСП - плоския данък. "И който се прегърна с Лютви Местан на Орлов мост“, допълни тя.

На финала Нинова призова: "Подкрепете ни с номер 28 на 2-ри октомври, за да продължим социалната си програма, да гарантираме стабилност и сигурност и за семействата, и за икономиката, за да има и по-добро бъдеще за всички ни“, заключи лидерът на БСП.