Вчера по БНТ се проведе "Панорама“, в която участваха всички парламентарно представени партии от 47-то Народно събрание. Представителите на политическите сили представиха позициите си по повод на позицията на България във военния  конфликт между Русия и Украйна. 

"Най-добрата позиция, която сме заявили, е не да изнасяме оръжие за Украйна, а да поставим въпроса за българското малцинство в Украйна, което е много голямо. Аз бях преди четири дни в Молдова на празника на Тараклийския район, който е един от двата района изцяло населени с българи. В Молдова – имаше страшно много българи от Украйна, които дойдоха и изразиха своето притеснение за това, че там в момента българи изчезват всекидневно. Изчезват българи, защото поставят правата, поставят въпроса за правата на българското малцинство в Украйна. И тъй като там украинската власт е изключително чувствителна в момента, очевидно е, че просто ги елиминират – дали нещо се е случило с тях, аз не знам.“, каза Костадинов.

Припомняме, че още в началото на войната "Възраждане“ беше единствената политическа организация в България, която поиска от българската държава да защити българите в Украйна. След като не последва реакция на нито една от управляващите партии в 47-то Народно събрание, "Възраждане“ изпрати писмо до посланика на Украйна в България. До днес отговор на писмото няма.

" В крайна сметка да не забравяме, че в Украйна също живеят българи. В областта Таврия, която е в Запорожие и на брега на Азовско море, там живеят повече от 40 хиляди българи. България досега веднъж не е поставили въпроса за тях. Тоест ние може да питаме и Русия и Украйна какво се случва. Нашата роля трябва да бъде посредническа - за нас и Русия и Украйна са близки, братски държави  и ние би трябвало да използваме тази своя уникална позиция не за да разпалваме конфликта и да насаждаме антируски или антиукраински настроения, защото и едното и другото не е добро, а трябваше да направим така, че да поканим тези страни да преговарят тук, а не Турция да бъде посредник.“

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!